Linna Golf ilmakuva
12.06.2019

Kansainvälinen vertailu pakottaa Linna Golfia kehittymään koko ajan – Haastattelussa European Tour Destinations -ketjun johtaja Iain Mcinally

Kansainvälinen vertailu pakottaa Linna Golfia kehittymään koko ajan – Haastattelussa European Tour Destinations -ketjun johtaja Iain Mcinally

Linna Golf kuuluu ainoana Suomessa arvostettuun European Tour Destinations -ketjuun. Ketjussa on tällä hetkellä yli 30 toinen toistaan upeampaa kohdetta kolmelta eri mantereelta. Ketjuun kuuluvilla jäsenillä on tiukat laatukriteerit, joiden täyttymistä arvioidaan säännöllisesti. Toukokuussa European Tour Destinationsin johtaja Iain Mcinally saapui vuosittaiselle vierailulleen, ja kysyimme häneltä hänen työstään kovatasoisten golfkenttien arvioinnin parissa.

Iain Mcinally on entinen golfammattilainen, joka innostui golfista 13-vuotiaana nähtyään legendaarisen espanjalaisen Seve Ballesteroksen pelaavan. Oman uransa huippuhetkeksi hän mainitseekin, kun sai 1990-luvun puolivälissä pelata idolinsa kanssa. Golfammattilaisuus loppui aikanaan, mutta lajia hän ei suinkaan jättänyt. Golfuran jälkeen Iain on toiminut johtajana 10 eri Golf Resortissa. Resortit ovat sijainneet 5 eri maassa ja kolmella eri mantereella. Tämä kokemus antaa loistavan pohjan nykyiselle työlle, kun hän kiertää ympäri maailmaa arvioimassa ketjuun kuuluvia kenttiä. Tahti on 1-2 kenttää viikossa. Työ on erittäin liikkuvaa, ja pääkonttorilla Englannissa, Wentworthissa häntä ei useinkaan näy.

Kaikki kohteet ovat Iainin mukaan keskenään hyvin erilaisia. Tämä asettaa arvioinnille haasteita. Eroja löytyy niin ilmastosta, paikallisista olosuhteista kuin työntekijöiden määrästäkin. Iain mainitsee, että esimerkiksi kiinalaisessa Golf Resortissa saattaa olla ympäri vuoden töissä 1050 työntekijää. Vertailun vuoksi Linna Golfissa vilkkaimpaan sesonkiaikaan työskentelee 20 henkilöä. Kenttiä verrataankin sekä maailmanlaajuisesti että saman leveyspiirin toimijoihin. Linna Golfia vertaillaan esimerkiksi Pohjois-Englannin ja muiden Pohjoismaiden kenttiin.

Kaikki ketjun kentät – myös Linna Golf – arvioidaan säännöllisin väliajoin. Tarkkaan määritelty ja puolueeton arviointi eli auditointi tehdään joka toinen vuosi. Auditoinnissa arvioidaan ja pisteytetään erittäin tarkasti kaikki kentän toimintaan liittyvät asiat kuten palvelu, rakennukset, kentänhoito ja kunto. Tämän lisäksi Linna Golfilla käy joka vuosi muutama niin sanottu mystery shopping -asiakas, jotka arvioivat samoja asioita ostavan asiakkaan näkökulmasta.

Auditoinnin ja mystery shoppingin tuloksia käydään aina rakentavasti läpi. Iain muistuttaa, että myös maailman parhaiksi rankatuilla kentillä on aina pientä kehitettävää. Iainin mukaan European Tour Destinations ei ole keppiä heiluttava tiukka valvoja, vaan enemmänkin sparraaja ja kumppani, joka haluaa jokaisen jäsenensä parasta. Auditointia tai ketjun henkilökunnan vierailuja ei siis tarvitse pelätä, vaan ne ovat enemmänkin vuoropuhelua siitä, mitä voidaan tehdä vielä paremmin. Ketjulta saa konsultointia ja käytännön neuvoja liittyen mihin asiaan tahansa, aina talousasioista mediasuhteiden hoitamiseen ja kentän hoidosta asiakaspalveluprosesseihin.

Kuuluminen European Tour Destinations -ketjuun vaatii jatkuvaa laadun ylläpitoa. Linna Golfin toimitusjohtaja Esa Honkalehto toteaa, että Linna Golfille verkostoon kuuluminen on todella iso ja tärkeä asia. Linna Golf voi oppia ja ottaa mallia suoraan alan parhailta golftoimijoilta. Yhteyttä ketjun pääkonttoriin pidetäänkin kauden aikana lähes viikoittain.

Kun puhutaan golfista, Suomi ei tule maana Ianille eikä monelle muullekaan ensimmäisenä mieleen. Suomalaiset toki tunnetaan Iainin mukaan haluttuina ja ostovoimaisina golfturisteina, mutta miten houkutella ulkomaalaisia Suomeen pelaamaan? Iain kannustaakin näkemään asioita ulkopuolisen silmin. Meille itsestäänselvyys voi olla muille hyvinkin eksoottista. Esimerkiksi Suomen pitkät ja valoisat kesäillat ja jopa keskiyön golf-kierrokset ovat jotain, mitä monet muut eivät pysty tarjoamaan.

Katso European Tour kohteet ja Linnalaisten kansainväliset edut

Ajanvaraus

>> Takaisin uutislistaan