Linna Golf ilmakuva
09.07.2019

Linna Golfin kukkaloisto ei synny sattumalta - esittelyssä puutarhuri Jutta Koivu

Linna Golfin kukkaloisto ei synny sattumalta - esittelyssä puutarhuri Jutta Koivu

Linna Golfin alue on upea kokonaisuus, johon palkitun kentän lisäksi oleellisena osana kuuluvat myös hyvin hoidetut kukkapenkit ja muut istutukset. Siistin pihapiirin takana on kolmatta vuotta Linna Golfissa puutarhurina toimiva Jutta Koivu.

Puutarhurin työt alkavat maaliskuussa puiden ja pensaiden leikkaamisella. Silloin Linna Golfin pihoilla on vielä hiljaista. ”Ei täällä ole kuin metsäkauriit ja minä”, sanoo Jutta. Metsäkauriit eivät pensaista välitä, mutta Jutta kaivelee niitä tarvittaessa vaikka lumen alta, sillä pensaat pitää leikata ennen kasvukauden alkamista. 

Parina viime vuotena kesä on tullut heti talven jälkeen, eli käytännössä luonto on hypännyt kevään yli. ”Luonto on räjähtänyt kasvuun”, sanoo Jutta. Kesäkukkia ei kuitenkaan uskalla istuttaa kuin vasta kesäkuun alun jälkeen. Ensimmäiset kukkaistutukset tehdään kentän avajaisviikon tuntumassa, mutta suurin istutusurakka sijoittuu kesäkuulle. Myös kisat määrittelevät aikataulua. Joskus isot kisat ovat osuneet jo juhannusviikolle, ja silloin myös puutarhuri paiskii ympäripyöreää päivää. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – työpäivän pituudet ovat olleet 16 tuntia. 

Tänä vuonna Jutan käsien läpi kulki 1400 istutettavaa kesäkukkaa. Määrä vaikuttaa hurjalta, mutta luku on pienempi kuin viime vuonna. ”Silloin istutettiin 1800 kesäkukkaa. Tänä vuonna osa kukista vaihdettiin monivuotisiksi perennoiksi. Tämä helpottaa tietysti kevään istutusurakkaa, mutta on myös kestävän kehityksen mukaista”, toteaa Jutta, joka istutti tämän kesän kukat viikossa.

Yleensä puutarhurin ei tarvitse kantaa töitä kotiin, mutta poikkeuksiakin on. Istuttamattomat kukat eivät pärjää ilman kastelua, joten kerran Jutta otti kukat istutuspurkeissa kotiinsa viikonloppuhoitoon.  ”Kukkia olisi pitänyt tulla tänne kastelemaan, joten otin ne mukaan ja kastelin kotona.”

Istutus tehdään tarkan suunnitelman mukaisesti, jonka Jutta laatii edellisen vuoden marraskuussa. Jotain uutta pitää aina keksiä ja Jutta sanookin asettaneensa rimansa korkealle. Vaikka suunnittelu on luovaa työtä, siinäkään ei täysiä vapauksia voi ottaa. Budjetin raameissa on suunniteltava kokonaisuus, jossa eri lajikkeet ja värit toimivat keskenään. Myös kasvien säänkestävyys on huomioitava. Kukkapenkkien tulee olla aina kauniita, riippumatta siitä, onko kesä paahteisen kuuma vai kylmä ja märkä.

Kun istutusurakka on saatu valmiiksi, alkaa ylläpitovaihe. Rikkaruohot kasvavat reipasta vauhtia koko kesäkauden, ja myös nurmikot pitää leikata. Työtä riittää, ja Jutan apuna onkin yksi kesätyöntekijä.

Puutarhurin työ on fyysisesti rankkaa ja askeleita tulee keskimäärin 14 000 työpäivän aikana. ”Ennätys on 39 000 askelta”.  Myös ulkona ollaan kelillä kuin kelillä.  ”Se on pukeutumis- ja asennekysymys”, sanoo Jutta, jolla on kokemusta siististä sisätyöstäkin. Hän työskenteli aikaisemmin 17 vuotta dokumentoijana Puolustusvoimilla. Vanhassa työpaikassa tehtiin suuria uudistuksia, ja Juttakin mietti ”plan B:tä” jos uudistuksen jälkeen työt loppuisivat. Jutta on aina pitänyt puutarhatöistä ja silmiin osui mahdollisuus opiskella puutarhuriksi työn ohessa. Hän pääsi opiskelemaan, ja suoritti yhden opiskeluun kuuluvan harjoittelun Linna Golfissa kesällä 2013. Muutama vuosi myöhemmin häntä kysyttiin töihin Linna Golfiin tekemään 10 työtuntia viikossa. Nämä tunnit hoituivat vanhan työn ohessa. Tekemistä kuitenkin riitti, joten pian häntä kysyttiin Linna Golfiin kokoaikaiseksi puutarhuriksi. Jutta päätti tarttua mahdollisuuteen. ”Olihan se aika hurjaa, mutta en ole päätöstäni katunut!” sanoo Jutta alan ja työpaikan vaihdostaan.

Ammattilainen katsoo maailmaa aina ammattilaisen silmin, myös vapaalla. Niinpä Juttakin kiinnittää huomioita erilaisiin puutarhoihin ja istutuksiin. Koska kesäkausi pitää hänet tiiviisti omalla työmaalla, parhaat vertailukohteet Suomessa ovat vielä näkemättä. Viime vuonna Jutta lomaili Kööpenhaminassa ja näki muun muassa Kuningattaren linnan, Rosenburgin linnan ja Kööpenhaminan Tivolin upeat istutukset. ”Tivolissa oltiin kauan, mutta en ollut yhdessäkään laitteessa, vaan ihastelin istutuksia!” nauraa Jutta.

Jutta viihtyy hyvin puutarhurina Linna Golfissa. ”Harvalla golfkentällä Suomessa panostetaan kukkaistutuksiin yhtä paljon kuin täällä,” Jutta toteaa. Puutarhurin mieltä lämmittää, kun istutuksia kehutaan ja niistä kiitetään; siistin pihan takana on kuitenkin paljon työtunteja.

Mutta miten puutarhuri suhtautuu lajiin, pelaako hän itse golfia? ”Kaikki muut perheessämme pelaavat, mutta olen itse vielä aloittelija. Kävin golfkurssin toukokuussa, mutta yhtään kokonaista kierrosta en ole vielä ehtinyt pelata,” sanoo Jutta, joka pitää huolta kunnostaan talvella hiihtämällä ja keväisin sauvakävelemällä. Myös puutarhan hoito on edelleen rakas harrastus.

Lisätietoa kentästä ja viheralueista

Tutustu ajanvaraukseen ja dynaamiseen hintakalenteriimme allaolevasta linkistä:
<< Ajanvaraukseen ja dynaamiseen hintakalenteriin >> 

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan pelaamisesta ja upeasta ympäristöstä!

>> Takaisin uutislistaan

GOLFBOX AJANVARAUS

Caddiemaster
0600 550 123 (0,8€/min+pvm/mpm)

VARAA MAJOITUS